Fibromiyaljide Vücudun Santralleri

Tıbbi Beslenme Romatizmalarda Önemlidir.
Fibromiyalji temelinde oksidatif stresin etkin rol oynadığı görüşünü destekleyen çalışmaların artmasıyla birlikte beslenmenin antioksidan içeriğinin geliştirilmesi görüşü ortaya çıkmıştır. Bu amaçla antioksidan vitamin ve mineral olmak üzere kan bulgularında eksikliği tespit edilen mikro besin öğelerinin belirlenerek eksikliklerin tamamlanmasi sağlanmalıdır.

Fibromyaljide vücudun enerji santrallerini iyi çalıştıracak besinlere ağırlık verilmelidir.

Son yıllarda yapılan çalışmalar bazı gıdalarda yer alan aminoasitlerin ağrının beyne daha fazla iletilmesine ve daha yüksek şiddette ağrı duyulmasına neden olduğunu göstermiştir. Glutamat  ve aspartat denilen bu iki aminoasit beslenmemizde iki şekilde bulunur: bunlardan birisi kırmızı ette bulunan şekli bir diğeri ise gıdalarda eklenen koruyuculardır.

Monosodyum glutamat (MSG), mayalar, aspartam, soya sosu, parmesan peyniri, eski kaşar gibi gıdalarda yer alır ve ağrının beyine daha fazla iletilmesine yol açtığı gibi daha yüksek şiddette ağrı duyulmasına da neden olmaktadır. Bu nedenle özellikle: · Aspartam (doğal tatlandırıcı) içeren gıdalardan, Gazlı içeceklerden Kırmızı etten, Özellikle sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş etlerden uzak durmak gereklidir.

Bunun yanında; günlük düzenli sebze ve meyve yemek, haftada iki gün balık tüketmek fibromiyalji hastalarında ağrının azaltılmasında yardımcı olacaktır.

Bazı besinlere intolerans ve alerji varsa bunlar tespit edilip tedavisini yapmalı öncelikle.

Fibromiyalji hastalarımız her meyve ve sebzeyi mümkün oldukça kendi mevsiminde yemeli.

Vücudun enerji santrallerini iyi çalıştıracak besinlere ağırlık verilmeli; A,C, B12, D vitaminlerinden zengin, folik asit, lif, kalsiyum, potasyum ve magnezyum madeni brokoli omega 3 ve b12 deposu balık yağı, keten tohumu, ceviz, yumurta, ruşeym, semizotu, kuşkonmaz, ve antioksidan etkili besinler ilk önerilerim.

Antioksidan gücü yüksek olan ilk 10 besin şöyle sıralanıyor;

1- Kuru erik
2- Kuru üzüm
3- Yaban mersini
4- Böğürtlen
5- Çilek
6- Ispanak
7- Lahana (Aynı zamanda güçlü bir prebiyotik, mükemmel bir kalsiyum kaynağı.)
8- Kırmızıbiber
9- Karnabahar (Lahana ile değişimli tüketin.)
10- Soğan(Asla vazgeçmeyin, kırmızısını tercih edin.)

 

Şifa olsun İnşaallah

Dr. Portakal
Dr. Portakalhttps://www.drmehmetportakal.com
Ermenek’te doğdum. 1992 yılında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon alanında uzmanlık eğitimimi ve Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Biyokimya doktoramı tamamladım.

Yorumlar

  1. hocam 160 çıktı çözüm ne olabilir önemli olan o ben 3 yıldır uğraşıyorum ancak hala çözüm bulamadım gitmediğim bölüm kalmadı neredeyse en son psikiyatri ile devam ediyorum ama o da çözüm değil ne yapmam gerekiyor gerçekten artık yaşamaktan yoruldum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Yazılar

Sosyal Medya

9,595BeğenenlerBeğen
21,000TakipçilerTakip Et
2,818TakipçilerTakip Et
2,500AboneAbone Ol

Son Yazılar

Hemen Ara