Bronşektazi, bronşiyal tüplerin kronik olarak kapandığı ve kalın sekresyonların biriktiği bir tür akciğer hastalığıdır. Bu hastalığa ikincil enfeksiyon sıklıkla görülür. Tüberküloz eşlik etmedikçe bulaşıcı bir hastalık değildir.
Bronşektazi nedir?
Hava akciğerlere bronş adı verilen bir dizi dal tüpünden girer. Bu tüpler, mukus üreten küçük bezler içerir. Bu mukoza salgıları, tüplerin nemli kalmasına yardımcı olur ve tozu ve havadaki mikropları yakalar. Bronşların iç duvarları, bu yabancı parçacıkları mukus salgıları yoluyla serbest bırakan ve boğazdan dışarı atan kirpiklerle kaplıdır. Bronşiyal tüpler hasar görürse, artık kendilerini temiz tutamazlar ve sonuç olarak, mukus salgıları, tüplerin duvarlarında birikir ve bitişik tüplere taşar. Bu şekilde bronşlar bakterilerin neden olduğu enfeksiyona duyarlı hale gelir ve bu da bronşektazi adı verilen lezyonlara neden olur.
Bronşektazinin yaygın semptomları
Kötü kokulu, yeşil veya sarı balgamla sık görülen öksürük (bazen balgamda kan izleri de görülür).
- Tekrarlayan akciğer enfeksiyonu
- Nefes darlığı; Ağız kokusu
- Genel halsizlik hissi
- Sık sık yorgunluk
- Anemi (yaygın)
Bronşektazinin nedenleri
Küçük bronşiyal tüplerde hasar. Bu lezyon birkaç yıl içinde gelişip gelişebilir. Yaygın yaralanma nedenleri şunları içerir:
- sigara içmek
- Tekrarlayan akciğer enfeksiyonları
- Kronik bronşit
- Alerjiler; Duman veya toz
- Yabancı bir nesnenin solunması
- Tüberküloz; Akciğer kanseri veya apse
- Mantar enfeksiyonu
- Risk faktörleri
- sigara içmek
- Yanlış beslenme
- şişmanlık
- Ailede tüberküloz öyküsü
- Aşırı yorgunluk veya iş
- Alerjenlere maruz kalma
- Soğuk ve nemli hava
Bronşektazi teşhisi
Doktor, pürülan balgamla kalıcı öksürük semptomları olan bir hasta için üç grup test önerir: hastalığı teşhis etmek ve boyutunu ve ciddiyetini belirlemek için ağrısız bir prosedür olan akciğerin radyografisi ve BT taraması. Yapıldı. Laboratuvar testleri, pulmoner kapasite testleri, balgam kültürü ve kan hücresi sayımlarını içerir. Bronşektazinin nedenlerini teşhis etmek için yapılan testler şunları içerir: kan testleri, burundaki mukoza zarının temizleme gücünü belirlemek için bir test, kirpiklerin hareket hızını ölçmek ve ayrıca terdeki tuz miktarını belirlemek. Olası bronş tıkanıklığını kontrol etmek için bronkoskopi gerekebilir Bazen erkek hastalarda sperm sayısını ve hareketliliğini ölçmek gerekir.
Bronşektazi tedavisi
Hastalığın tedavisi aşağıdaki sırayla altı ana bölümden oluşur:
Bronşektazinin nüksetmesinin altında yatan bir neden yoksa ve bronşektazi akciğerin bir alanıyla sınırlıysa (nefes alma zorluğu olmadan çıkarılabilir), akciğerin etkilenen kısmının cerrahi olarak çıkarılması kesin bir tedavidir.
Hastalığın nedeni tespit edilirse tedavi edilmelidir (örneğin eksiklik durumunda antikorların değiştirilmesi)
- Hastanın hava yollarını temizlemek için düzenli günlük fizyoterapisi.
- Astım önleyici tedavi kullanarak hava yollarındaki (bronşlar) hava akışını iyileştirin.
- Sinüs ve burun enfeksiyonları ile burun akıntısının burun spreyleri ve damlalarla tedavisi
- İnhalasyon veya intravenöz enjeksiyon yoluyla düzenli aralıklarla veya kalıcı olarak enfeksiyonu tedavi etmek için antibiyotik kullanımı.
Bronşektazi ile birlikte diğer hastalıkların tedavisi Tedavinin etkili olabilmesi için hastaya bakılması gerekir ki hastalık ilerledikçe tedavide gerekli değişikliklerin yapılabilmesi için.
- Bronşektazinin önlenmesi
- Asla sigara içmeyin.
- Akciğer enfeksiyonunuz varsa mutlaka doktorunuza görünün.
- Risk faktörlerinden mümkün olduğunca kaçının.
- Grip ve zatürre aşısı olun.
- Bronşektazi komplikasyonları
- Tekrarlayan enfeksiyonlar
- Düşük kan oksijen seviyeleri
- Solunum yetmezliği
- Hemoptizi
- Akciğerlere giren kana karşı çok yüksek direnç nedeniyle oluşan kalp hastalığı.
Son Olarak
Gecikmiş tedavi ve kronik bronşit veya amfizem gibi yaygın hastalıkların varlığı prognozu kötüleştirebilir. Pulmoner hipertansiyon ve palmoner kolon gibi komplikasyonlar kötü tedavi sonucu riskini artırır. Ancak, bu hastalığın riskini azaltmak için ilk tedavinin önemli olduğunu unutmayın.